Câteva dintre organizaţiile de mediu au participat la dezbaterea organizată de „Adevărul“ pe tema gestionării deşeurilor din PET. Reprezentanţii societăţii civile au propus şi mobilizarea voluntarilor care să vină în sprijinul Gărzii de Mediu pe partea de control. Miza campaniei iniţiate de cotidianul „Adevărul“ este curăţarea României de mormanele de PET-uri ce au invadat cursurile râurilor şi câmpurile, contribuind masiv la aşa-numita „poluare albă“.
Citiţi şi:
Garanţia pe PET va scăpa ţara de invazia plasticuluiReciclarea“ PET-urilor se face direct în apele Cascadei BigărSilvian Ionescu : „«Buy-backul», soluţia pentru a scăpa de PET-uri“ Răscumpărarea PET-urilor a salvat multe ţări de invazia plasticului
Mobilul campaniei îl reprezintă implementarea la nivel naţional a sistemului „buy-back“, de răscumpărare a PET-ului, având în vedere că sistemul existent în momentul de faţă, colectarea selectivă a deşeurilor, nu deserveşte decât o mică parte a populaţiei.
Rezultatele sunt însă infime. Logica sitemului de răscumpărare a sticlei din plastic este simplă: în momentul în care cetăţeanul îşi cumpără apă, suc sau bere îmbuteliate în sticle din plastic, îşi poate recupera banii pe PET, dacă aduce în schimb, la magazin, sticla din plastic goală, reciclabilă.
Primul pas: cointeresarea
Pentru susţinerea campaniei, „Adevărul“ a organizat o dezbatere cu membrii societăţii civile. La întâlnire au participat reprezentanţii asociaţiilor Salvaţi Dunărea şi Delta, Eco-Civica, Viitor Plus, Copacul de Hârtie, Kogayon, dar şi Alexandru Răduţ, biolog preocupat de problematica reciclării deşeurilor din plastic.
Împreună cu ziariştii au încercat să dezbată care ar fi cea mai simplă cale de declanşare a unei iniţiative civice, care să aibă finalitate legislativă în ceea ce priveşte introducer