În cazul unei epidemii severe de gripă porcină, doar 8% dintre români ar putea fi trataţi cu antivirale, ţinând cont de stocurile existente, potrivit unui studiu realizat de compania farmaceutică Roche. Singurele ţări care au cerut stocuri de Tamiflu (antiviral utilizat în tratarea gripei - n.r.) pentru mai puţin de 8% din populaţie sunt Brazilia, Cipru şi Polonia, în timp ce Norvegia, Austria, Franţa şi Marea Britanie are suficient vaccin cât să trateze între 40% şi 83% din populaţie.
" Deşi Marea Britanie are stocuri de antivirale pentru peste 80% din populaţie, în cel de-al doilea val pandemic, dacă nu vor dispune de suficiente paturi pentru terapie intensivă, rata mortalităţii va fi mai mare faţă de o altă ţară, cum ar fi Canada, de exemplu, care are un stoc de antivirale pentru un procent mai mic de populaţie, dar care se concetrează pe dotarea spitalelor cu aparate de ventilare artificială şi paturi speciale de terapie intensivă ", a precizat medicul specialist canadian Anand Kumar.
Guvernul a decis în august suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu trei milioane de lei pentru achiziţionarea de anitivirale şi echipamente de protecţie împotriva gripei porcine, destinate personalului medical şi populaţiei. Potrivit estimărilor MS din aceşti bani se poate asigura tratamentul specific cu medicamente antivirale pentru 25% din populaţie, procentul minim de acoperire a populaţiei, recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Comisia Europeană.
6.000 de paturi de spital pentru infectaţii cu gripă porcină
Spitalele de la noi dispun de peste 6.000 de paturi destinate pacienţilor infectaţi cu gripă porcină. Numărul acestora ar putea fi suplimentat dacă se va observa o creştere a numărului de îmbolnăviri, a dat asigurări în august , directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmis