Toate activele imobiliare deţinute de companiile de investiţii mici şi medii s-au devalorizat din cauza crizei. Unii analişti prevăd chiar căderi ale fondurilor de investiţii. Creşterile accelerate ale preţurilor proprietăţilor imobiliare, în special ale apartamentelor, din anii anteriori au atras pe piaţa românească numeroase fonduri de investiţii create special pentru plasamente într-o zonă extrem de profitabilă. Aceştia au cumpărat sute de apartamente „o
Toate activele imobiliare deţinute de companiile de investiţii mici şi medii s-au devalorizat din cauza crizei. Unii analişti prevăd chiar căderi ale fondurilor de investiţii.
Creşterile accelerate ale preţurilor proprietăţilor imobiliare, în special ale apartamentelor, din anii anteriori au atras pe piaţa românească numeroase fonduri de investiţii create special pentru plasamente într-o zonă extrem de profitabilă.
Aceştia au cumpărat sute de apartamente „off plan“ pentru a beneficia de reducerile oferite de dezvoltatori şi a-şi majora profitul ca urmare a scumpirilor aşteptate pe piaţă. „În ceea ce priveşte sectorul rezidenţial, între 2005 şi 2008, am asistat la o creştere anuală a preţurilor între 15% şi 25%. Acest fapt a determinat numeroşi investitori să cumpere sute de apartamente. Acum, pretul apartamentelor vechi a scăzut cu circa 25%, iar cele noi, cu 10% - 15%“, spune Andrew Pirie, noul director al departamentului de evaluare al Cushman & Wakefield.
Criza a adus cu sine schimbări majore în strategiile investitorilor, care s-au trezit cu portofolii de sute de apartamente pe care nu au cui să le vândă. Cei mai importanţi cumpărători de locuinţe, norvegienii de la România Invest şi canadienii de la Topo Capital, au împreună circa 2.000 de apartamente finalizate sau aproape de finalizare. Acum, se duelează direct cu dezvoltatorii care i-au primit anii trecuţi cu braţele deschise