» Scandalul care a dus la demisia unuia dintre consilierii speciali ai lui Obama alimenteaza controversele privind "tarii" de la Casa Alba, denumire care ii desemneaza pe apropiatii presedintelui american.
Institutia "tarilor" de la casa alba nu este o noutate, datand inca din timpul lui Lyndon B. Johnson, care a insarcinat mai multi consilieri speciali sa analizeze unele aspecte ale celui de-al doilea razboi mondial, aminteste o analiza publicata pe site-ul Politico.com. Cei doi Bush, tatal si fiul, au avut, de asemenea, consilierii lor. Fara precedent in cazul noii administratii este numarul mare al acestora, fostul candidat republican in alegerile prezidentiale de anul trecut, senatorul John McCain, spunand, in gluma, ca Obama "are mai multi tari decat dinastia Romanovilor".
Consilierii speciali sunt numiti direct de catre presedinte si nu au nevoie de confirmarea Congresului. Dar ocolirea acestui mecanism de siguranta se poate transforma intr-o lovitura care erodeaza credibilitatea administratiei, asa cum s-a intamplat in cazul lui Van Jones, care a demisionat duminica din functia de consilier special pentru crearea de locuri de munca ecologice.
Retragerea sa a fost ceruta cu insistenta de opozitia republicana, dar si de unii democrati, dupa ce presa a dezvaluit apartenenta sa, in anii ‘90, la o organizatie comunista, "Standing Together to Organize a Revolutionary Movement" ("Impreuna pentru Organizarea unei Miscari Revolutionare"), si afilierea sa la grupuri de adepti ai teoriei conspiratiei (care acuza Administratia Bush ca a pus la cale atentatele din 11 septembrie 2001 pentru a justifica razboiul impotriva terorismului), numele sau aparand intr-o petitie din 2004 a unui astfel de grup. Van Jones s-a mai facut remarcat si printr-o insulta la adresa republicanilor, despre care a spus ca sunt niste "ticalosi cretini" (intr-o tr