Prin mâna sa, de-a lungul anilor au trecut sute câini, el fiind unul dintre dresorii atestaţi din municipiu
Dragostea de câini a avut-o de mic, iar de la 5 ani se juca cu câinele bunicii sale şi îl scotea la plimbare cu un lanţ de cinci metri. Primul câine a lui Istvan Pletl a fost un setter irlandez, prin clasa a X-a, apoi a avut un ciobănesc german, iar ultimul, Speak, are trei luni şi jumătate. Ideea de a deveni dresor de câini i-a venit spontan, mergând la pădure cu ciobănescul său german.
„Iniţial a fost o simplă pasiune, eu cu 12 ani în urmă căpătând deja reputaţia printre prieteni că mă pricep. O dată a venit la dresaj chiar fiica persoanei care lucra la serviciul Autorizări din Primărie, şi m-am trezit că primesc o invitaţie. Speriat că s-ar putea să o păţesc m-am prezentat la instituţie, însă acolo am fost îndrumat să fac un PFA (persoană fizică autorizată). Meseria asta se învaţă din experienţă, pe furate, însă am făcut şi nişte cursuri de dresori, la Arad”, afirmă Istvan. El subliniază că e bine ca înainte să-şi cumpere câine, omul să apeleze la un specialist, pentru că degeaba îşi ia un ciobănesc german pentru un apartament de două camere şi nu ştie ce să facă cu el.
„În general târgumureşenii s-au obişnuit şi înţeleg că animalul lor trebuie dus la dresaj, însă din păcate sunt mulţi câini de companie care crează disconfort celor din jur, iar stăpânii lor sunt priviţi ca o povară. Asta pentru că atunci când sunt scoşi la plimbare câinii nu pot fi controlaţi, sau latră nopţile în apartamentul de bloc şi deranjează pe toată lumea. Eu dresez numai pe bază de recompensă şi nu pe pedeapsă şi, în plus, în proporţie de 98% lucrez cu stăpânii de faţă. Iată de ce la cursurile de dresaj ce le ţin este nevoie şi de un «dresaj» sau educare şi a stăpânilor, care învaţă să-şi înţeleagă animalul, să intuiască nevoile sale”, subliniază Istvan Plet