Profesorii si profesorii debutanti in special vor fi in continuare printre cel mai prost platiti specialisti cu studii superioare angajati intr-o structura a statului, cu un coeficient initial de salarizare de 1,65, fata de 3 un medic rezident sau 2,5 un subinspector de politie.
Profesorii si profesorii debutanti, in special, vor fi in continuare printre cei mai prost platiti specialisti cu studii superioare angajati intr-o structura a statului, cu un coeficient initial de salarizare de 1,65, fata de 3, cat ii corespunde unui medic rezident sau 2,5, cat are un subinspector de politie.
Coeficientii sunt de la 1 la 12, cat e salariul presedintelui, si reprezinta multipli de salariu minim pe economie.
Cele doua principii de baza ale legii sunt ca nici un salariu nu va scadea, urmand ca salariile mari sa fie inghetate, in timp ce salariile mici avanseaza, si ierarhizarea tuturor functiilor din sistemul bugetar pe baza unor coeficienti de la 1 la 12. Cu toate acestea, legea isi va produce efectele abia in 2015, an cand urmeaza sa fie ajustate toate salariile din sistem in functie de noua grila.
Legea salarizarii unice va fi aplicata treptat, de la cele mai mici salarii la ce mai mari, pentru inceput fiind majorate salariile mai mici de 700 de lei.
Printre cele mai mari cresteri salariale vor fi inregistrate in randul medicilor, unde se vor efectua cresteri de pana la 90%, iar salariile profesorilor vor creste cu pana la 40%, in conditiile in care si salariul minim pe economie va ajunge la 705 lei (166 euro), in prezent acesta fiind de 600 de lei (141 euro).
Medicii sunt insa de parere ca salariile vor ramane in continuare foarte mici, chiar si dupa maririle pe care le presupune adoptarea legii unice a salarizarii.
"Coeficientii de ierarhizare sunt in continuare foarte mici. Nu cred ca aceste mariri vor rezolva ceva.