Reducerea ponderii gazelor naturale din Rusia în consum, pe fondul crizei, nu se reflectă şi în preţul achitat de consumatorii casnici. Sursa: Reuters
Criza economică a redus atât de mult consumul, încât ponderea im porturilor a scăzut în luna iunie la un nivel-record pentru ultimii ani. La reducerea consumului de gaze din import se adaugă şi ieftinirea acestora, de la 133,74 lei/MWh în primul trimestru, la 80,88 lei/MWh în trimestrul al treilea.
Cu toate acestea, preţul plătit de populaţie nu a scăzut decât cu 3%, la 1 mai, şi cu un procent de 5%, la 1 iulie, asta mai ales la insistenţele premierului Emil Boc. O nouă ieftinire a gazelor până la finele anului nici nu va mai avea loc, potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu.
Oamenii de afaceri acuză creşteri nejustificate de preţ în 2008
Problema vine din faptul că în facturile populaţiei ponderea gazelor importate din Rusia, mai scumpe decât cele din producţia internă, este mai mare decât cea înregistrată în fapt. Astfel, pentru trimestrul al doilea al anului în curs, populaţia a plătit gaze în amestec 80% intern şi 20% import.
Cu toate acestea, rapoartele ANRE pentru această perioadă arată că media importurilor pentru trimestrul al doilea a fost de 14% din consum, în iunie fiind la nivelul de 5,96%. Comparativ, în iunie 2008, importurile au asigurat 27,37% din necesarul intern. Conform metodologiei, stabilirea tarifelor pentru următorul trimestru se face pe baza unor estimări de costuri, pentru ca diferenţele să fie regularizate ulterior. Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a transmis ieri că dezaprobă deciziile ANRE de reducere „nesemnificativă” a preţului gazelor în acest an, în condiţiile în care companii private româneşti au putut oferi consumatorilor reduceri de 17%. As