Banii necesari repatrierii cadavrelor celor şase români ucişi pe autostradă vor fi plătiţi de firma de asigurări a companiei la care lucra şoferul camionului ucigaş. Autorităţile din Tămaşda încearcă să găsească o soluţie pentru a ajuta familiile care au rămas fără sprijin financiar şi se zbat în sărăcie. Cei şase români morţi vineri într-un accident rutier în Spania, în timp ce mergeau la cules, sunt din satul Tămaşda, comuna Avram Iancu, Bihor. O parte dintre ei munceau ca sezonieri în Spania de ani buni, alţii au mers acolo pentru prima dată. Au ales să muncească peste hotare din aceleaşi motive: nu aveau bani pentru a-şi creşte copiii şi ca să scape de datoriile la bancă. Cu excepţia şoferului, toţi s-au împrumutat pentru a pleca, în speranţa că vor înapoia datoria la întoarcere.
În accident au murit
Viorel Bancs (29 de ani), Ioan Luncan (42 de ani), Ioan Buzaş (32 de ani), Sorin Buzaş (31 de ani), Maria Raţ (26 de ani) şi Milian Balaş (18 ani). Au scăpat cu viaţă Nicoleta Bancs (22 de ani), Florin Jigmond (28 de ani) şi Ioan Kovacs (38 de ani).
Se zbat în sărăcie
În urma accidentului, 14 copii au rămas orfani de un părinte. “Pentru noi este un caz social. Mă ocup de problema lor, să vedem cum îi putem ajuta. Am chemat un asistent social de la Protecţia Copilului să vedem ce putem face cu cei mici din familiile cu probleme”, spune viceprimarul comunei Avram Iancu, Dan Chirla.
Cel mai grav caz este al familiei lui Ioan Buzaş. În urma lui a rămas o văduvă care va creşte singură cei patru copii cu vârste cuprinse între patru luni şi cinci ani. Singurul lor venit este alocaţia copiilor; în urma tragediei a rămas cu o datorie de 6.500 de lei la bancă. Bărbatul mai are doi copii dintr-o căsnicie anterioară, însă ei sunt în grija bunicilor, care nici ei nu se descurcă foarte bine.
În