Poziţia incorectă pe scaun şi privitul excesiv în monitor sunt greşelile cele mai frecvente la serviciu. Medicii spun că am putea preveni multe dintre problemele de sănătate dacă ne-am lua la fiecare una-două ore de muncă scurte pauze de relaxare. Privitul îndelung la monitor aduce în timp probleme cu vederea. Potrivit specialiştilor, peste 80 la sută din persoanele care utilizează în mod regulat calculatorul suferă de aşa-numitul sindrom al privitului la calculator. Boala se manifestă prin vedere neclară sau dublă, ochi iritaţi sau uscaţi, dureri de cap frecvente şi sensibilitate la lumină.
Pentru a preveni apariţia acestui sindrom, specialiştii ne recomandă să facem pauze la fiecare jumătate de oră, mai exact să ridicăm ochii din monitor şi să privim în depărtare, într-un punct fix. De asemenea, este recomandat ca monitorul să fie aşezat la o distanţă de aproximativ 50 de centimetri de scaun.
Picioarele şi spatele, afectate pe termen lung
Majoritatea celor care desfăşoară o muncă de birou se confruntă zilnic cu dureri de spate fie în zona lombară, fie în zona cefei. Acestea apar în primul rând din cauza poziţiei incorecte în faţa calculatorului.
Majoritatea persoanelor au tendinţa de a sta cu spatele încovoiat, cu umerii relaxaţi în faţă şi cu privirea aţintită în monitor. Potrivit specialiştilor, din cauza tensiunii, gâtul amorţeşte, iar ligamentele care susţin coloana vertebrală se încordează. Inevitabil, apar durerile de spate.
De asemenea, poziţia incorectă a corpului în timp ce lucrăm la calculator determină probleme şi la nivelul picioarelor. Varicele apar din cauza refulării sângelui în partea inferioară a corpului. Astfel, sângele stagnează în vene şi provoacă dilatarea acestora, urmată la scurt timp de umflarea gleznelor.
„Pentru a preveni apariţia varicelor este recomand