În fiecare zi au loc 3.000 de sinucideri la nivel global. Sinuciderea este un fenomen social ce afectează întreaga lume, iar măsurile de prevenire trebuie să ţină cont de dimensiunile culturale ale problemei, a avertizat, marţi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Fenomenul provoacă moartea a un milion de oameni în fiecare an, transmite agenţia de presă spaniolă EFE. Pe baza celor mai recente date OMS, 1,5% din totalul deceselor din lume se datorează fenomenului de sinucidere, care este a zecea cauză cea mai importantă a mortalităţii, precizează EFE . Raportul OMS notează că la fiecare 40 de secunde are loc o sinucidere.
Organizaţia estimează că cifrele, care provin din datele puse la dispoziţie de guverne, ar putea fi, de la 10-20 de ori mai mari.
Principalul factor de risc în cazul sinuciderii sunt problemele psihice, provocate de o stare depresivă sau de consumul de alcool.
În raportul se precizează că sinuciderile se înregistrează mai frecvent în rândul bărbaţilor şi că rata sinuciderilor este mai mare decât media în rândul comunităţilor indigene.
În Asia, impulsul joacă un rol important în momentul în care o persoană decide să-şi ia viaţa, potrivit raportului.
Ingestia de pesticide a devenit una dintre metodele cele mai folosite de cei care doresc să se sinucidă, în Asia, iar mai recent şi în America de Sud, America Centrală şi Africa.
OMS recomandă ca strategia de prevenţie a sinuciderilor în ţările dezvoltate să se concentreze pe identificarea rapidă şi tratarea problemelor mentale. În ţările în curs de dezvoltare eforturile trebuie axate pe limitarea accesului la pesticide în comunităţile rurale, subliniază organizaţia.
Sinuciderea este un motiv serios de îngrijorare şi în Europa de Est. Aici cifrele ar putea ajunge în anumite ţări la 40 de cazuri la 100.000