Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu a anuntat ca 4.300 de scoli si gradinite sunt in plin santier. HotNews.ro va prezinta mecanismul care a facut ca statul roman sa aiba o datorie de 1 miliard de euro fata de constructorii care lucreaza in scoli si gradinite. Un inspector scolar a explicat pentru HotNews.ro ca fostul guvern a garantat contractele prin Hotarari de Guvern, insa uneori constructorii au realizat lucrari in plus in speranta ca vor primi oricum banii, ca s-au realizat si lucrari de milioane de lei in scoli care sunt in prag de desfiintare si ca, uneori, contractele au fost obtinute pe baza de pile.
In Guvernul Tariceanu, cand ministru a fost Cristian Adomnitei, fondurile pentru 3.617 de contracte au fost alocate exclusiv pe baza de Hotarari de Guvern.Intr-un top al judetelor cu cele mai multe contracte de lucrari la scoli si gradinite conduce judetul Iasi, de unde provine fostul ministru al educatiei, Cristian Adomnitei.Mii de scoli din tara inca nu au primit avizul sanitar, ministerul Sanatatii a gasit insa o formula de a aviza pe loc scolile aflate in reparatii.
In Mehedinti sunt 46 de santiere scolare si o datorie de 80.000.000 de lei fata de constructori. Seful Inspectoratului Scolar Judetean a explicat care a fost filiera contractelor pentru lucrarile de constructie sau reabilitare a scolilor.
Pasul 1: "Vechea guvernare a deschis foarte multe santiere. Contractele s-au derulat prin Inspectorat si primarii. In multe cazuri s-a intamplat ca unii sa aiba o cunostinta sau o pila la Bucuresti si au primit bani pentru scoala respectiva", a explicat Marius Screciu, inspector scolar general. Majoritatea contractelor aveau sursa de finantare prevazuta printr-o Hotarare de Guvern, a mai explicat el. Pasul 2: "S-a intamplat ca, de exemplu, valoarea totala a lucrarii sa fie 10 miliarde sa zicem, dar prin Hotararea de Guvern s-au dat doar sas