Dintre miile de obiecte artizanale pe care Pálfi Csaba le sculptează de 20 de ani, câteva au ajuns chiar la preşedintele României. Îl poţi zări la mai toate târgurile meşteşugăreşti din Cluj, cu pălăria tradiţională ungurească pe care o poartă mândru pe cap. Cu zâmbetul larg, plin de voie bună, Pálfi Csaba îşi invită întotdeauna cumpărătorii la standul cu obiecte de lemn cu o vorbă bună, din mijlocul cuferelor şi a jucăriilor viu colorate.
Măcar din curiozitate, trecătorii se opresc, pentru a descoperi o lume în miniatură, în care lemnul prinde viaţă cu fiecare obiect sculptat şi bine dichisit. Lumea din lemn a lui Pálfi Csaba este asemenea unei ghicitori, în care fiecare centimetru de lemn are povestea lui.
Cufărul de zestre frumos sculptat, butoiul pictat cu flori de măr, plosca de ţuică, ulcele şi sfeşnice, ţărani care întind o horă pe un platou de perete, toate sunt migălos lucrate de mâinile bărbatului în atelierul său din Şaula.
Tradiţie pe cale de dispariţie
De 20 de ani, Pálfi Csaba sculptează în lemn. De când se ştie, spune că i-a plăcut meşteşugăritul, şi ce a ieşit din mâna lui a prins viaţă. Înainte de a-şi deschide atelierul şi magazinul din Şaula, clujeanul a lucrat la Fabrica de Mobilă. După Revoluţie, a decis să înveţe să sculpteze, şi după doi ani de şcoală, a reuşit să deschidă mica afacere cu obiecte artizanale.
Acum, are patru angajaţi, şi îl mai ajută soţia şi băiatul, pentru care speră să ducă tradiţia familiei mai departe. În casa de lemn construită chiar de el, sute de lucrări frumos expuse îşi aşteaptă cumpărătorii. Dintre ele nu lipseşte nici mobila, pe care de multe ori o lucrează la comandă. În Şaula, Pálfi Csaba este ştiut ca meşter priceput. Clujeanul povesteşte că în satul de munte au fost înainte mulţi care s-au ocupat cu meşteşugăritul şi prelucrarea lemnului, da