Berea şi vinul pe care le beau tinerii din ziua de azi sunt mai puternic alcoolizate decât cele consumate de părinţii lor. În mai puţin de 20 de ani, vinul a câştigat câteva „grade“. În plus, dacă berea autohtonă avea adeseori o tărie de 3%, astăzi nu se poate concepe una cu mai puţin de 4,5% alcool în volum. Profesorul universitar Valeriu V. Cotea, specialist în oenologie, spune că vinul alb sec ideal are 12% alcool în volum, în timp ce vinul roşu perfect ajunge până la 13% tărie alcoolică. Pentru şpriţuri, vinul alb poate fi chiar mai slab.
Citiţi şi:
Englezii se accidentează mai mult lunea, din cauza mahmureliiAdolescenţii din Marea Britanie, fruntaşi la consumul de alcoolUcis de alcool la 22 aniTerapeutică: Leacuri antimahmurealăSatu Mare: Ciocolata cu rom l-a lăsat fără permis
Înainte de 1989, în România se producea foarte mult vin, dar de proastă calitate. Tehnologii din industrie îşi amintesc de un fel de „apă colorată“, care avea 9-10 „grade“ şi care făcea floare după câteva luni de depozitare. De câţiva ani însă, se poartă vinurile mai alcoolizate.
Temperaturi mai mari, vinuri mai tari
Profesorul universitar Valeriu V. Cotea, specialist în oenologie, spune că această creştere a tăriei alcoolice a vinurilor s-a realizat pe două căi. „Unu - strugurii din podgoriile autohtone ajung mai repede la maturitate, se coc forţat din cauza temperaturilor mari şi vinurile rezultate sunt mai tari. Doi - vinurile importate din Lumea Nouă au un conţinut de cel puţin 13% alcool în volum. De fapt, nici nu se mai concepe un vin roşu fără o tărie alcoolică de 13,5%“.
Profesorul Cotea spune chiar că vinurile roşii sunt de mai bună calitate dacă sunt mai tari. Conform oenologului, vinul alb sec ideal are 12% alcool în volum, în timp ce vinul roşu perfect ajunge până la 13% tărie alcoolică. Pentru