Preşedintele ţării va fi cel mai bine plătit bugetar. Potrivit legii salarizării unice, el va câştiga 12 salarii minime pe lună. Pe 15 septembrie premierul Emil Boc vrea să-şi asume răspunderea pentru cele trei legi depuse ieri la Parlament: a salarizării unice, a educaţiei naţionale şi a restructurării agenţiilor. Executivul a pus ieri pe masa Parlamentului varianta finală a legii salarizării unice. Actul normativ ar trebui să intre în vigoare în 2010. Potrivit legii, raportul între salariul de bază minim şi cel maxim este de 1 la 12.
Mici avantaje ale salariului unic
de Emilian Isaila
Citiţi şi:
Marea restructurare a funcţionarilor publici Asumarea răspunderii, stabilită pentru 15 septembrieLegea salarizării unice, asumată, dar neterminată
În fruntea grilei de salarizare se află preşedintele României, cu coeficientul de ierarhizare a funcţiei 12, adică un salariu brut de 7.200 de lei, calculat la actualul salariu minim brut pe economie de 600 de lei. Preşedintele este urmat îndeaproape de preşedinţii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor şi de prim-ministru, care au un coeficient de 11,70.
Medicii primari şi profesorii de gradul I cu 40 de ani vechime au coeficienţi de salarizare cuprinşi între 4,20 şi 5,25. Pe ultimele trepte ale ierarhiei se află debutanţii din diverse domenii. Legea arată că, în 2010, vor creşte numai salariile acelor funcţionari sau militari care au un salariu mai mic de 705 lei pe lună, cât va ajunge salariul minim brut pe economie. De asemenea, valoarea coeficientului de ierarhizare 1,00 va creşte de la 705 lei în 2010 până la 1.100 de lei în 2015.
Cine scapă de legea salarizării
Legea salarizării bugetarilor prevede că suma sporurilor acordate nu poate depăşi, în medie, 30% din salariile de bază, soldele la funcţia de bază sau indemnizaţiile luna