Drepturile studenţilor sunt încălcate prin noile legi ale educaţiei, în special prin faptul că restricţionează implicarea lor la nivel decizional, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă astăzi de Alianţa Naţională a Organizaţiilor de Studenţi din România (ANOSR) Ministerul Educaţiei, dar şi către parlament şi guvern. " ANOSR consideră inacceptabilă lipsa reprezentării de 25% a studenţilor în senatul universităţilor, acest lucru fiind lăsat la latitudinea universităţilor. Procentul reprezentativităţii în senatele universităţilor a fost câştigat de către studenţi în urma protestelor din primăvara anului 1995 ", se arată în scrisoarea trimisă autorităţilor.
Studenţii mai reclamă faptul că, în proiectul de lege al educaţiei, nu sunt reprezentaţi în structura Consiliului Agenţiei Române de Asigurarea Calităţii în Învăţămîntul Superior (ARACIS), ca parteneri în procesul asigurării calităţii. De asemenea, ei sunt nemulţumiţi că examenul de licenţă prevede două probe obligatorii, nu minimum una, ca până în prezent.
În aceeaşi scrisoare, ANOSR se plânge de sporirea numărului de responsabilităţi a Consiliul Naţional al Rectorilor, lipsa posibilităţii cumulării burselor sociale şi a celor sociale ocazionale cu alte forme de burse (de merit, studiu sau performanţă), lipsa indexării anuale cu rata de creştere a utilităţilor, a subvenţiei pentru regia de cămin în ceea ce priveşte studenţii care ocupă locuri finanţate de la bugetul de stat şi limitarea dreptului studenţilor de a participa la evaluarea cadrelor didactice.
Proiectul Legii educaţiei naţionale a fost trimis, luni, în parlament, urmând ca, pe 15 septembrie, premierul Emil Boc să anunţe asumarea răspunderii.