Mohamed al-Hanashi, un cetatean yemenit in varsta de 31 de ani, a fost incarcerat timp de sapte ani la Guantánamo Bay, fara a fi pus sub acuzare. La 3 iunie, pe cand ma aflam impreuna cu alti jurnalisti intr-o vizita la Guantánamo, centrul de presa al bazei a emis un comunicat sec prin care informa ca al-Hanashi fusese gasit mort in celula sa, fiind vorba de o "aparenta sinucidere".
Pentru ca zborul meu de linie fusese anulat, m-am imbarcat pe un avion militar de transport pentru a ajunge inapoi in SUA. Intamplarea a facut sa stau langa un medic militar, trimis in misiune la Guantánamo pentru a autopsia cadavrul lui al-Hanashi. L-am intrebat cand va avea loc o ancheta a decesului. "Asta a fost ancheta", mi-a raspuns. Armata anchetase armata.
"Aparenta sinucidere" mi s-a parut imediat suspecta. Tocmai facusem un tur al celulelor: este literalmente imposibil sa te sinucizi intr-una dintre ele. Vazute dinauntru, ele se aseamana cu interiorul unui borcan din plastic moale; nu exista muchii dure; carligele sunt orientate in jos; nu exista lenjerie de pat cu care sa te spanzuri. L-am mai intrebat pe doctor daca ai putea, teoretic, sa te dai cu capul de pereti pana mori. "Detinutii sunt controlati la fiecare trei minute", a replicat. Ar cam trebui sa te misti repede.
Pe masura ce sapam mai mult, povestea mirosea tot mai urat. Al-Hanashi, am aflat, fusese ales de detinuti sa-i reprezinte. (Conventia de la Geneva spune ca aceasta procedura e obligatorie, dar SUA nu au recunoscut-o formal.) Ca reprezentant desemnat, al-Hanashi cunostea numele detinutilor care sustineau ca au fost torturati sau abuzati si mai stia si militarii pe care detinutii ii acuzau de abuzuri.
Dupa spusele lui Binyam Mohamed, un coleg de detentie (eliberat intre timp), al-Hanashi a fost convocat pe 17 ianuarie la o intalnire cu amiralul bazei Guantánamo si comandantul