Executivul bulgar se bucură de o cotă de încredere masivă, în vreme ce măsurile adoptate pe fondul crizei au fost apreciate de specialişti. Sursa: Reuters
Guvernul de centru-dreapta format în luna iulie la Sofia a introdus deja un program de austeritate apreciat de economiştii occidentali şi se bucură de încrederea masivă a populaţiei. Tânărul ministru de finanţe, Simeon Djankov, care a lăsat jobul de la Banca Mondială pentru dificilul post de la Sofia, a devenit un star politic, scrie „The Wall Street Journal”.
Potrivit publicaţiei americane, noul guvern a redus puternic cheltuielile, prin îngheţarea salariilor şi pensiilor din sectorul public şi stoparea proiectelor costisitoare de investiţii guvernamentale demarate de fostul executiv. Cheltuielile statului au fost reduse cu 15% şi deficitul bugetar pentru luna august cu 81%, la 76,5 milioane de dolari, de la 412 milioane de dolari în iulie.
Criza a produs o suferinţă evidentă economiei bulgare, care va scădea cu aproximativ 6 procente anul acesta şi cu 2 procente anul viitor. 2010, crede însă ministrul de finanţe, va aduce o stabilizare, iar următorul an va marca primele semnale pozitive pentru economia bulgară.
Guvernul nu dă semne că ar avea nevoie de un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). O de legaţie a FMI se află totuşi săptămâna aceasta la Sofia pentru o serie de discuţii cu oficialii bulgari, iar Djankov a apreciat că o decizie privind un eventual împrumut ar putea fi luată la sfârşitul anului.
Critici de la opoziţie
În ciuda măsurilor de austeritate, guvernul a obţinut cele mai ridicate rate de încredere în rândul populaţiei, de la căderea comunismului şi până acum. Cele mai recente sondaje atribuie guvernului o rată de încredere de 64%, notează publicaţia americană.
Premierul însuşi, fostul primar al