Fondul Proprietatea (FP) va fi listat pe Bursa românească în următorul an, iar în cel mult patru ani va ieşi şi pe Bursele străine.
În acest fel, persoanele despăgubite cu titluri la Fond pentru că statul comunist le-a confiscat abuziv casele îşi vor putea vinde pe Bursă, la preţul pe care îl va stabili piaţa şi care va fi mai mare decât cel pe care îl primesc pe piaţa neagră.
Acţionarii FP au aprobat, ieri, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, încheierea contractului de administrare cu compania americană Franklin Templeton. Deşi a fost declarată câştigătoare a procesului de selecţie, societatea nu şi-a putut prelua funcţia deoarece reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, acţionarul majoritar al FP, nu se prezentau la adunările acţionarilor pentru a-şi da acordul. Ieri, decizia a fost luată, după ce, la şedinţa de guvern de săptămâna trecută, Finanţele au primit mandat din partea executivului să susţină semnarea contractului cu Franklin Templeton.
„Listarea Fondului Proprietatea pe Bursa din România se va produce într-un an. Cred că în termeni de îmbunătăţire a cererii pentru acţiunile fondului ar fi extraordinar ca acesta să fie listat şi pe o Bursă străină, dar acest obiectiv este unul pe termen lung, de doi-trei până la patru ani”, a declarat, după adunarea acţionarilor, David Smart, reprezentantul Franklin Templeton, citat de Mediafax. Pentru gestionarea activelor FP, compania americană va primi un comision de circa 13 milioane de euro pe an.
Banii din vânzarea acţiunilor CEZ, în dividende
Tot ieri, acţionarii FP au aprobat şi vânzarea acţiunilor deţinute de Fond la cele trei filiale ale CEZ - CEZ Distribuţie, CEZ Vânzare şi CEZ Servicii -, obţinând în schimb suma de 230 milioane de euro. FP deţine câte 30% din capitalul firmelor CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare, iar la CEZ Servicii ar