Editorii, comercianţii şi autorii de cărţi şi-au prezentat temerile la Bruxelles, în cadrul unei audieri organizate de Comisia Europeană în legătură cu implicaţiile scopului declarat al Google privind "democratizarea informaţiei", exprimându-şi neliniştea că moştenirea culturală internaţională riscă să ajungă să fie controlată de o singură entitate corporatistă.
Proiectul a început să fie ţinta criticilor începând de anul trecut, după un acord încheiat între Google şi un grup de autori şi publisheri din Statele Unite, după ce grupul respectiv dăduse Google în judecată în 2005 pentru încălcarea drepturilor de autor. Acordul, ale cărui implicaţii nu au ieşit integral la iveală, a nemulţumit editorii din Uniunea Europeană, care se tem că lucrările europene vor fi exploatate în Statele Unite. În plus, ei pun sub semnul întrebării şi încheierea de acorduri private - permise de legea americană - pe plan internaţional, în condiţiile în care există atât de multe probleme legate de drepturile de autor care îi afectează atât pe editori, cât şi pe autori.
Google va deveni "comerciantul de cărţi de facto al întregii lumi", a spus Fran Dubruille de la Federaţia europeană a comercianţilor de carte (European Booksellers' Federation). Pe de altă parte, Stuart Hamilton, membru al International Federation of Library Associations, a făcut cunoscută îngrijorarea asociaţiei faţă de "natura monopolistă a proiectului".
"Membrii noştri se opun încheierii unui acord în această chestiune", a declarat Jessica Saenger, membră a asociaţiei germane a editorilor şi a comercianţilor de carte. "Google este recompensat pentru că încalcă legea", a afirmat ea, precizând că acestei companii i s-a garantat o poziţie de monopol asupra cărţilor pentru care nu se cunosc deţinătorii de drepturi şi pentru cele cu autori necunoscuţi.
Sylvie Fodor, director al C