» In Statele Unite, Marea Britanie, Germania, debitorul aflat in incapacitate de plata si declarat in faliment poate preda bancii cheile casei, urmand ca finantatorul sa se descurce cum poate cu proprietatea sa.
» In Romania, datornicul executat silit de banca poate plati rate ani buni dupa ce a pierdut casa. Asociatiei Romane a Bancilor i se pare normal, de vreme ce refuza orice lege care ar reglementa falimentul debitorului. Care sunt argumentele ARB?
In acest moment, exista un proiect de lege ce urmeaza sa reglementeze conditiile in care debitorul persoana fizica poate solicita falimentul personal. Invitata sa-si spuna punctul de vedere, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) se declara impotriva. In primul rand, "o protectie «exagerata» a debitorilor persoane fizice in detrimentul protectiei sistemului financiar si a altor creditori, fara a tine cont de interesele acestora, nu se incadreaza in masurile ce trebuie luate la nivel national pentru a se inregistra o redresare economica" sunt de parere bancherii (aveti integral argumentatia ARB pe http://acbdr.wordpres.com). Cu alte cuvinte, daca o banca s-ar trezi cu cheile locuintei pentru care a oferit un credit la o valoare a proprietatii umflata pe piata, marcand o pierdere in momentul in care o revinde, asta ar reprezenta o stavila in calea reluarii cresterii economice?
Adica bancile nu vor mai avea bani de alte credite, se sugereaza in comunicatul ARB, iar asta ar tempera consumul. De parca de o noua crestere haotica, pe consumul alimentat din credit, am avea nevoie acum, cand majoritatea familiilor au cel putin un imprumut de rambursat. Despre responsabilitatea bancherilor care au dat imprumuturi frecandu-si mainile de bucurie ca pot astepta plata ratelor timp de 30 de ani pentru achitarea unui apartament de doua camere in Militari cotat la 100.000 euro in 2007 nu se sufla nic