Podgoriile mureşene au scăzut ca suprafaţă de la 1.000 la 650 de hectare. Producţia viticolă e bună în acest an, chiar dacă suprafeţele cultivate s-au diminuat.
În 2003, atunci când s-a creat registrul plantaţiilor viticole mureşene, s-au înregistrat aproape 1000 de hectare de viţă de vie productive în judeţul Mureş. La ora actuală au mai rămas circa 650 de hectare cultivate sistematic, plus 161 hectare ale producătorilor individuali, deoarece foarte mulţi producători privaţi şi-au abandonat viile.
Potrivit lui Ovidiu Petru, inspector de specialitate al Direcţiei Agricole Mureş, producătorii individuali sunt nesemnificativi pentru procesarea industrială a strugurilor , deoarece aceştia produc vin pentru uz propriu. Îar în judeţul Mureş au mai răams doar trei suprafeţe compacte de vii, la SC Prescom din localitatea Culpiu, unde sunt 70 de hectare, la SC Gliga Companies din Reghin unde sunt 20 de hectare şi în localitatea Mica, unde sunt 20 de ha.
La scăderea suprafeţei viticole cultivate a contribuit, potrivit inspectorului, şi distrugerea a peste 280 de hectare de viţă nobilă de la Agrozooviticola Seuca de către un om de afaceri aflat în prezent în proces cu Direcţia Agricolă Mureş, cauza aflându-se pe rolul instanţei din Piatra Neamţ.
Producţie bună
Chiar dacă suprafeţele cultivate cu viţă de vie sunt în scădere în judeţ, producţia de struguri este bună în acest an. Potrivit directorului Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală Mureş, Liviu Timar, din discuţiile purtate cu producătorii mureşeni, aceştia se declară mulţumiţi de producţia obţinută la hectar.
„Mi s-a raportat că producţia totală este de 3.534 tone, respectiv 4.357 kilograme la hectar. Este o producţie bună, cu struguri de calitate, la acest fapt contribuind şi vremea bună din ultima perioadă”, a declarat Liviu Timar. C