Circa 10.000 de credincioşi au venit astăzi la cea mai veche mănăstire catolică din vestul ţării, Maria Radna, din oraşul arădean Lipova. Sursa: Alex NegruSursa: Alex Negru
1 /. O parte din pelerini vin pe jos de la zeci de kilometri pentru a participa la slujba oficiată cu ocazia Naşterii Domnului sau Sfânta Maria Mică, după cum i se spune în popor. „Am venit pe jos de la 68 de kilometri. Nu contează distanţa când ai credinţă”, spune una dintre credincioase.
Slujba este oficiată în şase limbi: maghiară, germană, croată, bulgară, romanes şi română. Deşi este o mănăstire catolică, la Maria Radna vin an de an credincioşi şi de alte rituri.
Lacrimile Maicii Domnului
După ce ascultă slujba, credincioşii culeg din pădurea de stejari din spatele mănăstirii, nişte muguri asemuiţi cu lacrimile Fecioarei Maria, despre care spun că îi feresc de boli şi necaz.
„E un obicei, se caută lacrimile Maicii Domnului, am găsit o boabă, se găsesc mai multe. Lumea zice că e bine să le ţii în apă sfinţită să iei câte o gură când eşti bolnav, că face bine”, spune una dintre femeile care scormonea pământul în căutarea boabelor mici şi roşii.
„Eu ştiu că le pui în apă sfinţită, le pui şi te speli pe faţă, bei şi te rogi”, ne explică o altă credincioasă.
Mulţi credincioşi stau la mănăstire mai multe zile, şi dorm fie în biserică, fie în curtea mănăstirii, direct sub cerul liber.
La Mănăstirea Maria Radna există o icoană a Maicii Domnului, despre care se spune că e făcătoare de minuni şi cu toate că a trecut printr-un puternic incendiu, a scăpat neatinsă. Legenda spune că cei care se roagă la icoana Maicii Domnului sunt vindecaţi în mod miraculos de boli. Vizitatori de viţă nobilă Veche de sute de ani, mănăstirea Maria Radna a primit, în 1992, titlul de Basilica Minor de la Sfântul Părinte