Sibiul este zona în care „casa la ţară” este preferată cu preponderenţă de către străini. În Ardeal sau Moldova, jocurile vânzărilor şi cumpărărilor de case rustice sunt făcute de către români. Judeţul Alba este căutat în special de către românii care lucrează în afara ţării, iar Suceava este dorită mai ales de bucureşteni, clujeni, ieşeni, dar şi străini, însă într-o măsură mică.
„Cererile caselor la ţară, cum le spun eu, vin cu precădere din partea persoanelor care lucrează în străinătate şi doresc ca finisajele să rămână rustice, tradiţionale, probabil şi din cauza dorului de casă”, declară Ovidiu Aurelian Ene, consultant imobiliar al firmei Intermedia Top Alba Iulia. Străinii sunt mai puţin interesaţi de astfel de case. Investitorii din afara ţării preferă să cumpere apartamente în case din zonele rezidenţiale ale oraşului, potrivit lui Ene.
Şi persoanele care locuiesc în Capitală au început să devină consumatori de case vechi şi investesc tot mai mult în locuinţe de vacanţă tradiţionale. „Bucureştenii sunt în topul clienţilor pentru aceste imobile. Ei îşi doresc foarte mult zone liniştite cât mai departe de oraş. Singura condiţie a acestora pentru a achiziţiona case de la ţară este să nu investească prea mult în utilităţi, respectiv apă sau drum de acces”, spune Mihai Olimpiu, consultant imobiliar al agenţiei Imostar din Suceava.
Suceava – „land of choice”
Pe de altă parte, tot în această zonă, străinii sunt interesaţi de casele modernizate noi, prea puţini fiind cei care solicită casa rustică. „Străinii îşi imaginează că România este cu adevărat acest «land of choice», şi cred că pot cumpăra cu 10.000 de euro hectare întregi de teren. Când văd însă că la aceşti bani pot achiziţiona o casă la ţară cu un teren de 1.000 de metri pătraţi, interesul nu mai este la aceleaşi cote”, explică Mihai Olimpiu. @N_P