Moscova se foloseşte de Tiraspol în funcţie de interesele sale de moment. De 18 ani de când şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova, Transnistria rămâne un factor de instabilitate în coasta României. Situaţia legată de Transnistria s-ar putea agrava în perioada imediat următoare, în contextul venirii la putere în Republica Moldova a noi lideri după alegerile parlamentare anticipate, apreciază Serghei Markov, vicepreşedintele Comisiei din Duma de Stat pentru organizaţii publice şi reprezentantul Rusiei la APCE, citat de Novîi Reghion.
În cadrul unei întâlniri avute, săptămâna trecută, la Tiraspol, cu „ministrul de Externe transnistrean“ Vladimir Iastrebciak, Markov a declarat că, având în vedere evoluţiile din statele din jur, conducerea Transnistriei va trebui să-şi exprime cu mai multă fermitate poziţia pe arena internaţională. În calitate de reprezentant al Rusiei la APCE, Serghei Markov, deputat din partea Rusiei Unite (partidul premierului rus Vladimir Putin), a afirmat că este gata să-i ajute pe liderii de la Tiraspol în acest demers.
Tiraspolul se aşteaptă la provocări militare
„Pentru noi este important ca Transnistria să nu fie izolată şi de aceea este necesar să dialogăm cu colegii noştri din Uniunea Europeană pentru a asigura şi transnistrenilor unul din principalele principii democratice - dreptul la liberă circulaţie, la circulaţia de mărfuri, capital şi idei“, a afirmat Markov, dând asigurări că Rusia va cere ridicarea oricăror embargouri împotriva Transnistriei.
Liderul transnistrean Igor Smirnov consideră că instabilitatea politică din Republica Moldova ar putea duce la “provocări militare”.„Instabilitatea din Moldova se accentuează, ceea ce poate genera diverse provocări, inclusiv de ordin militar“, se arată în mesajul lui Smirnov către forţele armate transnistrene.
„