Sute de credincioşi din Valea Jiului participă astăzi la ceremonialul religios de la biserica momârlanilor din satul Maleia, care poartă hramul Sfintei Fecioare Maria. Bisericuţa este una aparte, ridicată exclusiv din fonduri private, iar orice preot dornic să slujească în lăcaşul de cult este binevenit. Sursa: Marius Mitrache Sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria este pentru momârlani una dintre cele mai importante sărbători religioase, iar mulţi credincioşi merg pe jos zeci de kilometri ca să fie prezenţi la slujbă.
Şi anul acesta, bisericuţa de la Maleia s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru toţi cei care au dorit să asiste la slujba religioasă oficiată de mai mulţi preoţi.
„Sărbătoarea Sfintei Fecioare este una deosebită. Ne rugăm la Fecioara Maria să ne apere şi să ne ajute”, afirmă o credincioasă. „Am urcat aici pe jos din oraş pentru că slujba, aici este una aparte, parcă mai frumoasă decât în oraş. Vin încă de la inaugurarea bisericii şi de fiecare dată sunt impresionat de simplitatea şi modestia cu care te primeşte”, afirmă un alt credincios. Agapă frăţească La sfârşitul slujbei, credincioşii au fost invitaţi la o petrecere câmpenească, denumită de localnici „agapă frăţească”, unde invitat de seamă a fost solistul popular Robert Târnăveanu.
Chiar la câţiva metri de intrarea în biserică, momârlanii au întins mesele, iar toţi cei care au dorit au putut să guste din mâncărurile tradiţionale: ciorbă de oaie, varză şi păsat (specific numai acestei zone).
La masă au luat parte, ca niciodată până acum, circa 800 de persoane, acesta fiind cel mai mare parastas care are loc în Valea Jiului. „Am pregătit în acest an 22 de oale de câte 60 de kilograme de mâncare pentru circa 800 de persoane. Am folosit 250 kilograme de carne, 250 kilograme de varză, 150 kilograme de păsat. În Valea Jiului în ziua de 8 septembri