După o uşoară creştere a preţurilor în luna precedentă, trendul descedent a fost reluat. De la începutul acestui an, imobilele s-au ieftinit cu valori cuprinse între 10 şi 40%. Cu toate acestea, tranzacţiile sunt încă la un nivel minim. Prima jumătate a acestui an este caracterizată de compania de consultanţă imobiliară Darian drept o perioadă de contractare aproape instantanee a numărului tranzacţiilor. Compania observă că scăderea preţurilor imobilelor a fost una târzie. „Aceasta a survenit întârziat, abia după o perioadă în care dezvoltatorii au renunţat la speranţa unei reveniri spectaculoase“, se arată într-un studiu Darian.
Luna iulie este una în care scăderile de preţ au luat o pauză. Agenţiile imobiliare raportaseră chiar o uşoară creştere. Minunea nu a ţinut mult, iar luna august a readus optimiştii cu picioarele pe pământ. Agenţiile pun acest fenomen pe seama concediilor. Programul guvernamental Prima Casă a provocat o polarizare a preţurilor din zona 50.000-70.000 de euro înspre valoarea maximă garantată de stat, respectiv 60.000 euro, potrivit analizei citate.
Prima Casă, valuri într‑un pahar cu apă
„Proprietăţi scoase la vânzare cu preţuri de 54-58.000 de euro au înregistrat o ajustare rapidă în sus odată cu anunţarea demarării acestui program, în timp ce efectul invers, de scădere a preţurilor până în această zonă se înregistrează preponderent la dezvoltatorii presaţi din punct de vedere financiar. P
e termen lung însă, valorile proprietăţilor vor trebui să urmeze trendul economic general, iar semnalele din acest sector nu sunt cele mai favorabile“, se arată în studiu. În luna iulie preţurile apartamentelor au crescut, însă, conform agenţiilor imobiliare, fenomenul a fost unul artificial.
„Deoarece trendul de creştere nu s-a menţinut, noi credem că acea evoluţie a valorilor medii di