Deputatul Iulian Iancu a avut prima iniţiativă legislativă cu privire la introducerea sistemului „buy-back“, de răscumpărarea PET-urilor, în magazinele din România. Parlamentarul spune că agenţii care operează în sistemul de colectare selectivă s-au opus propunerii legislative, iar proiectul său a rămas în coadă de peşte. „Adevărul”: Anul trecut aţi realizat un proiect de lege ce prevede introducerea garanţiei pe PET. Cum a continuat iniţiativa?
Iulian Iancu: În iulie 2008 a fost făcută propunerea şi a plecat de la disperarea de a găsi o soluţie, în primul rând, pentru problema cantităţii uriaşe de PET-uri de pe marile lacuri de acumulare, ceea ce duce la dificultatea pentru Hidroelectrica de a-şi uzina apa din aceste lacuri în condiţii de siguranţă. După cum am constatat cu toţii, câmpurile, râurile, Delta Dunării sunt pline cu sticle din plastic.
De aici şi graba de a realiza proiectul de lege. Am analizat şi ceea ce se întâmplă în Europa cu aceste deşeuri din plastic şi am constatat că este absolut necesar pentru noi să introducem un sistem de revalorificare. Reciclarea unei tone de mase plastice, rezultată din PET-uri, determină economisirea a 1,8 tone de ţiţei, ceea ce înseamnă efiecientizarea resurselor energetice. La noi, România este „zero” în domeniul reciclării PET-urilor pentru că acestea sunt în continuare pe câmpuri, pe râuri. Este clar că sistemul actual de colectare nu funcţionează.
Când am prezentat proiectul în Comisia economică din Senat, cei care se ocupă de colectarea selectivă s-au simţit afectaţi în zona lor de activitate... Metoda pe care am propus-o este simplă. La fiecare PET se adaugă o anumită sumă, cetăţeanul se întoarce cu PET-ul la supermarket, unde există un automat, şi primeşte un bon cu care îşi poate cumpăra un alt produs. Ţinta mea este să dezvoltăm o „orizontală“ economică aici, pentr