Manualele de religie, de limba română pentru minorităţi şi pentru elevii de la liceele tehnologice lipsesc.Suma pentru manuale anul acesta este de doar 276.249 de lei, faţă de 1.100.000 de lei primiţi în 2008. Criza economică se face simţită şi la nivelul manualelor şcolare, deoarece anul acesta Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a primit de la Ministerul Educaţiei pentru achiziţionarea acestora un buget de 276.249 de lei, faţă de 1.100.000 de lei cât primise anul trecut. Probleme sunt însă şi datorită editurilor care refuză să tipărească manualele pentru sumele oferite de Minister.
Astfel, aproximativ 3.800 de elevii mureşeni care trec în acest an în clasa I şi a II-a nu vor avea deloc manuale de Religie, deoarece editura care câştigase licitaţia de editare a refuzat să le tipărească. La fel e situaţia şi în cazul manualelor de limba română pentru clasele maghiare şi germane de a III-a şi a IV-a, unde apoximativ 1.200 de elevi nu vor avea din ce să înveţe.
Recartarea, soluţia de criză
Anul acesta fiecărei şcoli din judeţ i s-a cerut o situaţie clară cu necesarul de manuale în funcţie de numărul estimativ de elevi din fiecare clasă. Astfel, raportat la situaţiile primite de la şcoli, reprezentanţii ISJ au comandat strictul necesar de manuale, urmând să facă o recartare a acestora, adică să trimită surplusul unei şcoli alteia din judeţ care are nevoie de respectivele manuale.
„Pentru clasa a V-a am comandat anul acesta 800 de manuale noi, la clasa a VI-a am comandat doar manuale de muzică pentru că restul le avem în depozit, iar la clasa a VII-a şi a VIII-a am comandat câte 1.000 de manuale noi. Problema este că la clasele a V-a şi a VI-a manualele sunt noi, dar nu au fost revizuite de 8-9 ani şi nu mai sunt conforme cu programa şcolară”, a spus Gal Csaba, funcţionar în cadrul Depozitului de Manuale al ISJ M