Dezbaterea despre ura si resentiment a fost generata de un articol scris de Mihail Neamtu si publicat de HotNews.ro intitulat Basescofobie si fanatism in media romaneasca. Horia Roman Patapievici l-a folosit drept pretext si a publicat trei articole in EVZ despre ura si sursele ei. Tema s-a rostogolit pe blogurile unor reputati intelectuali. De cateva saptamani, Vladimir Tismaneanu realizeaza pe blogul sau o ancheta despre ura si resentimet. Ii raspund pe blog personalitati din cultura romaneasca: Teodor Baconski, Mihai Sora, Mircea Cartarescu.
Istoria unei dezbateri
Tema a fost lansata 6 august in textul Fanatism si basescofobie in mass media romaneasca, publicat de Mihail Neamtu pe HotNews.ro
Ii raspunde Horia Roman Patapievici in trei articole publicate in Evenimentul Zilei: Cultura democratica si consensul urii, Despre ura care s-a incetatenit printre noi si Tinta: Traian Basescu. Sa-l uram!Impotriva lui Patapievici, cateva ziare si Antena 3 duc o campanie furibunda de defaimare. H-R Patapievici face plangere la CNA. Cornel Nistorescu il ataca in Cotidianul in stil Romania Mare.
Tema se propaga in blogosfera. Noul Conservatorism ii reproseaza lui Patapievici indignarea selectiva, amintindu-i si ca Iliescu era urat. Patapievici e criticat si in unele reviste culturale, intr-un text publicat de Ovidiu Simonca in Observator Cultural.
Vladimir Tismaneanu realizeaza pe blogul sau o ancheta despre sursele care alimenteaza ura si resentimentul in Romania. Publica raspunsurile unor personalitati ca Teodor Baconski,Mihai Sora si Mircea Cartarescu. Remarcabile reflectii si eseuri. Citeste-le aici,aici si aici.
Vladimir Tismaneanu, pentru Hotnews.ro: "Se vorbeste tot mai mult despre resentiment, frustrare, ranchiuna, chiar revansa, drept mecanisme care ar putea explica ofensivele tot mai virulente impotriva ideilor si practicilor plural