Masurile anticriza luate de noul Guvern de la Sofia, condus de Boiko Borisov, sunt laudate la nivel international, comenteaza The Wall Street Journal.
Reducerea cheltuielilor bugetare cu 15%, inghetarea salariilor bugetarilor si a pensiilor, amanarea proiectelor foarte costisitoare de investitii ale statului au fost primele masuri anuntate de Guvernul bulgar tehnocrat, instalat in luna iulie, in urma alegerilor legislative. Rezultatul a fost reducerea deficitului bugetar cu 81%, la 76 de milioane de dolari (53 mil. euro) in august, de la 412 milioane de dolari in iulie. PIB-ul Bulgariei pe 2009 era estimat de Fondul Monetar International (FMI) in aprilie la 51,3 miliarde de dolari (35,7 mld. euro). Bulgaria a avut in primele sase luni ale anului venituri de 6,5 mld. euro si cheltuieli de 7,74 mld. euro. Anul trecut, Bulgaria era "pe plus", veniturile fiind mai mari decat cheltuielile. Ministrul bulgar al finantelor Simeon Djankov a declarat ca Guvernul doreste sa reduca valoarea TVA cu doua procente, de la 20 la 18%. De asemenea, impozitul pe venit va fi mentinut la 10%. Premierul bulgar Boiko Borisov a anuntat de asemenea, ca doreste privatizarea a 15% din companiile energetice.
Misiunea Guvernului a fost anuntata inca din campania electorala: rezolvarea crizei financiare si lupta impotriva coruptiei (care a pagubit anul trecut Bulgaria de fonduri europene in valoare de 800 de milioane de euro).
"Pana acum cateva luni, Bulgaria a fost un copil problema. A fost cea mai dojenita din zona (pentru masurile economice luate, n.n.), insa acum s-a schimbat si a dat tuturor o lectie", a declarat Nigel Rendell, analist la RMC Capital Markets.
Economia bulgara (cea mai saraca tara din UE, n.n.) ar trebui sa revina pe o panta ascendenta, a declarat Djankov pentru The Wall Street Journal. Ultimele date economice arata ca PIB-ul tarii s-a contracta