Media controlată de comunişti, presiuni continue de intimidare din partea autorităţilor, încercarea OSCE de a scinda misiunea de monitorizare a scrutinului din 29 iulie, dar şi o uşoară îmbunătăţire în desfăşurarea votului. Sunt principalele concluzii la care au ajuns observatorii Parlamentului European în urma monitorizării alegerilor din Republica Moldova, printre care şi europarlamentarul român Marian Jean Marinescu. El a povestit pentru evz.ro cum au decurs campania şi alegerile din Moldova.
Alegerile anticipate din 29 iulie au fost organizate după ce Vladimir Voronin a dizolvat Parlamentul, care nu a reuşit, în două tururi de scrutin, să aleagă un nou şef al statului. În urma scrutinului parlamentar din 5 aprilie, comuniştii au câştigat categoric, dar modul în care s-au desfăşurat alegerile a atras criticile opoziţiei şi a comunităţii internaţionale şi a stârnit confruntări violente între forţele de ordine şi manifestanţi. Iar România a fost învinuită de provocarea atacurilor, lucru pe care autorităţile de la Bucureşti l-au negat vehement.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a susţinut, însă, că alegerile din 5 aprilie au fost conforme cu normele internaţionale, deşi observatorii Parlamentului European au sesizat nereguli grave.
Pe 8 august, patru din cele cinci partide care au trecut pragul electoral — Partidul Liberal Democrat din Moldova(PLDM), Partidul Liberal, Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) — au constituit “Alianţa pentru Integrarea Europeană”. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a declarat că va trece în opoziţie. Totodată, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a anunţat, săptămâna trecută, că renunţă la şefia statului şi va opta pentru funcţia de deputat. Potrivit Constituţiei, interimatul este asigurat de preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu.