Sportivii arădeni vor să explice reţeta succesului celor care au probleme, dar nu au descoperit încă alternativa sportivă. Aradul a aplicat cu succes reţeta sportivă în rândul persoanelor cu handicap. Clubul sportiv „Temerarii”, alcătuit exclusiv din sportivi care se deplasează cu ajutorul fotoliilor rulante, a cucerit titlul naţional la baschet. „Regulile sunt cam aceleaşi ca şi în baschetul clasic, cu nuanţele de rigoare”, a explicat Gabriel Dronca, preşedintele clubului arădean.
Dronca, alături de sportivul timişorean Emil Gama, a gândit un proiect ambiţios. Cei doi şi-au propus să popularizeze în cât mai multe oraşe din ţară baschetul în fotoliu rulant. Proiectul se adresează persoanelor cu dizabilităţi care pot trece mai uşor peste loviturile vieţii cu ajutorul sportului. Pe lângă baschet, arădenii mai practică atletism şi tenis de masă.
Sportul ajută
„Momentan, sportul pentru persoanele cu dizabilităţi se practică doar în Arad, Cluj, Bucureşti, Constanţa şi Galaţi. A existat şi la Lugoj o echipă, dar s-a desfiinţat. Fondurile sunt tot mai puţine, lucrurile merg destul de greu acum. Dorim să le arătăm persoanelor cu dizabilităţi importanţa sportului, care te poate ajuta să treci peste multe”, a precizat Dronca, anunţând că îşi doreşte să ajungă, într-o primă fază, în şase oraşe din ţară. Lista încă nu e definitivată, dar acţiunile se vor îndrepta spre Iaşi şi Craiova.
Alături de proiect e şi Federaţia Română Sportivă pentru Persoane cu Handicap. Englezoaica Sally Wood e cea care conduce forul de la Bucureşti şi centrul Lamont din Cluj, şi a fost distinsă de Regina Elisabeta a II-a pentru serviciile aduse tinerilor infirmi din România.
Au jucat cu americanii de la Harlem
Anul trecut, membrii clubului „Temerarii” au fost partenerii americanilor de la Harlem Globetrotters. Celeb