Propunerea Romaniei pentru postul de comisar european trebuie sa fie un politician, mai degraba decat un tehnician, pentru ca Romania sa fie vizibila in UE, crede analistul politic Cristian Pirvulescu. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Pirvulescu spune ca, daca Romania va continua sa trateze politicile europene ca pe niste politici oarecare, Romania risca sa ramana o tara de mana a doua in UE.
Pirvulescu, pe scurt:
Ceea ce isi doreste Barroso de obicei, avand in vedere ca vine totusi dintr-o tara mica, cu foarte putina influenta asupra Uniunii Europene, este sa aiba alaturi de el in echipa oameni care au ocupat pozitii de prima linie in tarile lor. Rolul comisarului european este politic, nu tehnic.Am putea incerca sa mergem nu cu un tehnician, ci cu un politician care ar putea demonstra ca si in Romania sunt personalitati de talie europeana.Chiar daca presedintele Basescu nu are un rol formal in nominalizarea comisarului, are rolul determinant din punct de vedere politic. Reporter: Cum evaluati sansele Romaniei de a obtine portofoliul agriculturii si ocuparea acestuia de Dacian Ciolos? Atat premierul, cat si ministrul de externe au spus ca aceasta este persoana nominalizata de Romania la postul de comisar european. Cristian Pirvulescu: Nu este o nominalizare formala, altfel spus nu cred ca exista inca o scrisoare adresata presedintelui Comisiei Europene, pentru ca, asa cum explica foarte interesant Adrian Severin, se pune inca problema votarii lui Barroso. Socialistii europeni incearca - sigur cu foarte putine sanse - sa blocheze nominalizarea lui Barroso. Lucrurile nu s-au clarificat insa privind nominalizarea lui.
Pe de alta parte, libertatea lui Barroso este limitata, pana nu va prelua oficial aceasta functie de presedinte al Comisiei. El nu va putea negocia foarte multe, dar sunt convins ca informal a avut negocieri cu guverne