Credincioşii din toată ţara au sărbătorit ieri, Naşterea Maicii Domnului sau, cum se spune în popor, Sfânta Mărie Mică. Oltenii nu s-au speriat de ploaie s-au dus încă de dimineaţă la biserici să se roage şi să asculte slujbele. La Hramul Mănăstirii din Maglavit a fost un sobor de 26 de preoţi, în frunte cu ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei. „Ne bucurăm că iubirea faţă de Dumnezeu este mare în această zonă“, le-a transmis Înaltul Ierarh sutelor de credincioşi veniţi să-i asculte predica.
Mulţi au mers la Mănăstirea Bistriţa din localitatea Costeşti pentru a se închina la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul. Pelerinii au stat preţ de câteva ore la cozi imense până când au reuşit să ajungă la racla cu moaştele sfântului. „Suntem din Gorj şi în fiecare an venim aici, la Bistriţa, pentru a ne ruga pentru sănătatea familiei noastre şi pentru a ne închina la moaştele Sfântului Grigorie.
Plătim acatiste pentru ca Maica Domnului să ne ferească de rele”, a declarat Mariana Mita, o credincioasă care venise la slujba de la Bistriţa. Chiar dacă nu au asistat la toată slujba, mulţi au găsit timp pentru a aprinde o lumânare. „Plecai repede de la serviciu ca să aprind şi eu câteva lumânări pentru sănătatea mea şi a familiei mele. Este şi ziua mea de nume“, a spus Maria Urdescu din Târgu-Jiu.
Sfinţitul bucatelor
În comuna Leleşti, judeţul Gorj, bătrânele au umplut coşurile cu bucate şi le-au adus dis-de-dimineaţă în lăcaşurile de cult pentru a fi sfinţite. „Eu am adus prescure, vin, colivă pentru vii. Pe vremuri, aici la noi, în comună, veneau toate femeile cu baniţele pline de mâncare la biserică. Fiecare familie aşeza masa lângă biserică şi mâncau până seara. Păcat că acum nu se mai păstrează tradiţia. Era de o frumuseţe rară“, a spus Maria Roşca (70 de ani).
Şi credincioşii din judeţul Galaţi au mers la b