Inginerul a obţinut cele mai multe satisfacţii de la pasiunea sa de-o viaţă, apicultura. Acesta şi-a pus în practică cel mai mare vis: expoziţia apicolă de la Miniş, unică în ţară. Pasiunea pentru albine a moştenit-o de la unchiul şi bunicul său. A stat mereu printre albine, cu mici întreruperi când a fost nevoit să meargă la studii. Nu s-a mulţumit doar cu obţinerea mierii ci a studiat mereu şi a ajuns să fie unul dintre cei mai buni producători de produse din miere din judeţ.
Mierea cu usturoi, mierea cu ardei iute sau mierea cu diverse fructe sunt doar câteva dintre specialităţile cu care îi atrage pe arădeni şi nu numai.
Împlinirea unui vis
Cea mai mare realizare s-a concretizat în deschiderea, în anul 2002, a unicului muzeu al mierii din ţară, Expo Muz - Arpi Apis, chiar în curtea locuinţei sale din Miniş. Arcadie Kovacs a gândit expoziţia pe două planuri: de exterior şi de interior.
În jurul muzeului, vizitatorul poate să vadă baza naturală. Aceasta cuprinde tot felul de plante specifice stupăritului: roiniţa, cu care se spoieşte coşniţa pentru captarea roiului, pelinul amar, eficient contra unei boli tipice a albinelor, plante şi pomi pentru polenizare şi câţiva stupi.
Nu lipsesc nici ustensilele necesare unui apicultor: coşniţa, presa manuală pentru fagure, colectorul de polen, capcana de roi cu rame. În interiorul muzeului şi-au găsit loc produse apicole, produsele pe bază de miere, cum ar fi şampania din miere, caşul de miere sau pompa pentru miere. „Prin acest muzeu, încerc să popularizez produsele apicole, în special pentru creşterea consumului de miere cunoscută pentru calităţile sale terapeutice“, a susţinut Arcadie Kovacs.
În apropierea muzeului, proprietarul are o lădiţă specială care adăposteşte insecte antifurnică, pentru a ţine cât mai departe dăunătorii de albine.
@N_