Numărul tot mai mare de medici români care merg la muncă în Franţa ridică probleme pentru practicienii autohtoni, care sunt îngrijoraţi de nivelul de pregătire al doctorilor veniţi din Europa de Est. Sursa: NorthFoto
Preşedintele Ordinului medicilor din Franţa, Michel Legmann, s-a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, neîncrezător în sistemul de echivalare a studiilor la nivel european. Legmann a declarat că nivelul de pregătire al doctorilor din România sau Bulgaria este îndoielnic, deoarece modul de echivalare a studiilor nu are criterii care ţin de practică, ci doar de numărul anilor de studiu.
"Va trebui, fără a pune obstacole Europei, să examinăm problema conţinutului, deoarece au fost probleme neplăcute", a explicat preşedintele Ordinului medicilor. Michel Legmann a adăugat că au existat probleme în ceea ce priveşte nivelul de pregătire al practicienilor bulgari şi români. Mai mult, au fost reperate şi câteva diplome false pe baza cărora anumiţi doctori şi-au exercitat profesia.
Dintre cei 9000 de medici străini care profesează în Hexagon, românii reprezintă o pondere de 12 procente şi se clasează pe locul doi, după belgieni (16%), dar înaintea germanilor. Anul trecut, 5000 de doctori au fost înregistraţi în Franţa. Dintre aceştia, 20% erau străini. În cadrul celor 1000 de medici străini, românii au reprezentat 40 de procente, adică 400 de cadre medicale.
Michel Legmann a apreciat că românii emigrează în număr mare în Franţa pentru salariile de 10 ori mai mari, dar şi pentru că există foarte multe posturi vacante. Deşi sistemul medical din Hexagon are nevoie de medici cu practică privată, majoritatea cadrelor medicale româneşti au optat pentru locuri de muncă în spitale. Potrivit Atlasului demografiei medicale din acest an, publicat ieri, aproape 89% dintre doctorii proveniţi din România sunt salariaţi.