Inca un articol despre presa si moguli. de data asta semnat de Mircea Marian, unul dintre comentatorii in care am incredere. Acuma, problema in cazul unor astfel de articole (am mai scris si despre cel al doamnei Palade) este una ceva mai ascunsa: pentru ca faci, de fapt, poate cu argumente mai rationale, ce fac si ei: decredibilizeaza un mediu intreg de informare.
Sint de acord ca in numai un an doi, publicitatea de la stat si pozitiile politice ale patronilor au facut un rau incredibil. Au produs, de fapt, o explozie jurnalism aberant, angajat (in sens comercial, nu ideologic). Dar acei tipi au fost tot timpul printre noi. Antena s-a ridicat ca business calcind in picioare CDR-ul si pe Constantinescu. Jurnalistii poarta o vina colectiva pentru ca au tolerat un trend in care s-a dorit cucerirea patronului in loc de cucerirea publicului. Dar.
Am doar citeva observatii. Asta dincolo de faptul ca sint de acord cu esenta unor astfel de mesaje. Asadar, draga Mircea:
- Vorbim prea mult despre noi, presa, breasla etc.!! – este cel mai sigur mod de a ne izola de public – un astfel de subiect pare popular, dar nu e decit citit si rascitit de presari si politicieni (uneori e acelasi lucru). Hai sa nu mai scriem atita despre noi.
- Alternativa Radu Moraru este exemplul clar ca nu asta e solutia: sa le spui celorlalti ca sint prosti. Nu faci altceva decit sa le clonezi timpenia.
- Traian Basescu nu e blocat mediatic, e blocata o intreaga agenda de subiecte care uneori au tangenta cu el (iar agenda aia e blocata si de comoditatea jurnalistilor care au invatat sa primeasca subiect pe tava, nu neaparat de coruptia lor).Traian Basescu e difuzat de Realitatea si de Antena 3 – cine e rational poate interpreta fara grija un discurs si fara ajutorul lui Gadea.
- Politicienii functioneaza ca niste jurnalisti (ei impreuna cu angajatii lor specialisti i