» Sindicatele si magistratii spera sa obtina de la parlamentarii cu care se au bine, fosti lideri sindicali sau apropiati de bresle, salariile pe care nu le-au primit de la Guvern. Parlamentarii care pleaca urechea la acest lobby pot depune amendamente la legea salarizarii unice.
» Stradania lor ar putea fi insa zadarnica, avertizeaza un specialist: Guvernul nu are nici o obligatie legala sa ia in seama propunerile parlamentarilor, fiind vorba de o lege pe care isi asuma raspunderea.
Sindicatele negociaza zi-lumina cu parlamentarii care provin din randurile miscarii sindicale sau sunt apropiati de breslele profesorilor sau medicilor, in speranta ca vor obtine imbunatatiri ale coeficientilor de salarizare din legea unica, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea pe 15 septembrie. Magistratii, care au obtinut deja de la Guvern cele mai mari cresteri de salarizare si cele mai multe sporuri dintre toti bugetarii, fac si ei acelasi lucru cu parlamentarii-avocati sau care au lucrat in sistemul judiciar. Parlamentarii ar urma sa depuna amendamente de modificare a legii, iar premierul Emil Boc a anuntat ca le primeste pana vineri seara, conform lui Petru Dandea, vicepresedintele "Cartel Alfa". Guvernul Boc nu are insa obligatia legala sa accepte aceste amendamente, deci nu exista nici o garantie ca propunerile parlamentarilor supusi la lobby vor fi macar luate in seama, avertizeaza profesorul de sisteme electorale Alexandru Radu.
"Asumarea raspunderii este o procedura constitutionala prin care Guvernul isi impune un punct de vedere si se angajeaza pentru un act legislativ propriu. Nu exista dezbateri. Nu stiu cum isi imagineaza ei ca vor reusi sa introduca in lege amendamentele, procedura nu exista. Poate doar daca Guvernul doreste de bunavoie sa faca astfel", spune Radu. Asumarea raspunderii pe o lege, de catre Guvern, inseamna t