Fondurile mutuale au incheiat luna august cu active nete de 2,23 miliarde de lei, in crestere cu aproape 14% fata de luna precedenta, gratie intrarilor consistente inregistrate de fondurile monetare si de obligatiuni, potrivit raportului lunar emis de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).
Mai mult de 60% din activele totale ale industriei sunt concentrate in conturile celor cinci fonduri monetare, in timp ce activele fondurilor de obligatiuni detin o cota de 16%, aproape de cea a fondurilor de plasamenente diversificate.
Activele celor opt fonduri de actiuni detin o pondere de doar 5% din activele totale de peste 2,2 miliarde de lei. Doar in 2007, activele fondurilor de actiuni au reusit sa detina cea mai mare cota de piata, respectiv de 40% din 874 de milioane de lei cat erau atunci activele industriei.
In luna august, fondurile monetare au atras intrari nete in valoare de 144,7 milioane de lei, iar in fondurile de obligatiuni au intrat 62,2 milioane de lei. Fondurile de actiuni au atras de la investitori 4 milioane de lei, suma neta, luna trecuta, in timp ce intrarile nete in fondurile de plasamente diversificate au fost in valoare de 1,5 milioane de lei.
Clasamentul celor mai bine vandute fonduri in luna august este condus de BCR Monetar, cu intrari nete de 79,7 milioane de lei, pe locul al doilea si al treilea situandu-se Raiffeisen Monetar cu vanzari nete de 53,3 milioane de lei si BCR Obligatiuni cu 45,3 milioane de lei.
Fondul de obligatiuni Orizont, administrat de societatea Aviva Investors, este performerul industriei, cu un randament de 18,8% in ultimele 12 luni, urmat de BT Obligatiuni, administrat de BT Asset Management, cu o performanta de 15,8% si BCR Obligatiuni, administrat de Erste Asset Management, cu un plus de 15,4%.
La extrema opusa se situeaza fondurile de actiuni, care au inregistrat in ultimele 12 lun