Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a infirmat indirect speculaţiile apărute în ultimul timp privind o devalorizare accentuată a monedei naţionale. „Cursul va avea unele fluctuaţii, dar va reveni la nivelul de dinainte. Eu nu ştiu să fi ajuns vreodată la 5 (lei, pe euro, n.r.). Nu vreau să intru în polemică cu cei care prognozează devalorizarea leului şi nici nu vreau să se spună că guvernatorul BNR influenţează cursul prin declaraţiile sale, dar, repet,
Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a infirmat indirect speculaţiile apărute în ultimul timp privind o devalorizare accentuată a monedei naţionale.
„Cursul va avea unele fluctuaţii, dar va reveni la nivelul de dinainte. Eu nu ştiu să fi ajuns vreodată la 5 (lei, pe euro, n.r.). Nu vreau să intru în polemică cu cei care prognozează devalorizarea leului şi nici nu vreau să se spună că guvernatorul BNR influenţează cursul prin declaraţiile sale, dar, repet, cursul de schimb va reveni la nivelul de dinainte”, a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR estimează de asemenea, că după scăderea accentuată a PIB-ului, va urma o creştere relativ rapidă, afirmând că în România criza este una în V.
Estimările specialiştilor, de la 3,80 la 4,40
Estimările analiştilor bancari s-au modificat în ultima vreme, dacă nu de la o lună la alta, cel puţin de la un trimestru la altul.
Deutsche Bank constata la finele lunii august că leul are stabilitate şi că are chiar posibilitatea de a se aprecia. Pentru începutul anului următor, germanii văd valoarea euro la 4 lei.
Predicţiile ING Bank sunt ceva mai pesimiste decât cele ale Deutsche Bank. Dacă acum euro variază între 4,20-4,25 lei, ING prevede un curs ceva mai sus de acest interval: peste 4,40 lei/euro. Potrivit unui raport publicat chiar această săptămână de grup, leul nu este în afara riscului de depreciere, urmând să ajungă la 4,5