Dacă i-ar lăsa la cursuri, familia ar pierde o indemnizaţie lunară de 500 de lei
Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Botoşani face demersuri pentru a-i convinge pe părinţi să-şi lase copiii la şcoală.
În Botoşani sunt 70 de copii cu deficienţe vizuale, dintre care 24 au handicap accentuat şi 36 au handicap grav. În oraş nu pot beneficia de o educaţie specială, iar cea mai apropiată şcoală se găseşte la Târgu Frumos. La liceul pentru elevii cu deficienţe de vedere „Moldova“, costurile şcolarizării sunt suportate de stat. Chiar şi aşa, unii copii cu deficienţe de vedere sunt împiedicaţi, chiar de părinţi, să meargă la şcoală.
Nepăsarea părinţilor pleacă de la bani
„Reticenţa“ acestora pleacă de la bani. Practic, statul îi oferă unuia dintre părinţi, considerat însoţitor al copilului, o indemnizaţie lunară de 500 de lei. Dacă copilul cu deficienţe ajunge la şcoală, părintele nu mai poate beneficia decât de o alocaţie de 84 de lei. „Dacă nu merge la şcoală, copilul este condamnat şi pierde contactul cu lumea. Cu cât trece timpul, integrarea se face mai greu“, se plânge Tudorel Tupiluşi, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Botoşani.
Unul din scopurile asociaţiei este să-i facă pe părinţi să conştientizeze cât este de important să-i trimită pe copii la şcoală. Astfel de cazuri se întâlnesc, cel mai des, în mediul rural, în sate precum Baranca sau Româneşti. În astfel de cazuri, de multe ori singura sursă de venit a părinţilor o reprezintă această indemnizaţie. „Principala preocupare a noastră este să-i îndreptăm pe copii înspre învăţământul special“, a conchis Tudorel Tupiluşi.
În încercarea unei integrări mai uşoare în societate, asociaţia organizează periodic activităţi cultural-artistice, unde cei mici sunt implicaţi. Înainte ca sediul din Centrul Vechi să intre în renovare, copiii puteau merge