British Library oferă acces gratuit la 28.000 de înregistrări rare din muzicile tradiţionale ale lumii pe Internet. Biblioteca Naţională a României nu are nici un proiect legat de digitalizarea colecţiilor ieşite de sub incidenţa legii drepturilor de autor. Colecţia bibliotecii britanice are la bază muzica tradiţională şi înregistrări din toate zonele lumii făcute de muzicieni britanici care au lucrat pe teren, variind de la piese rare de folclor pe cale de dispariţie până
British Library oferă acces gratuit la 28.000 de înregistrări rare din muzicile tradiţionale ale lumii pe Internet. Biblioteca Naţională a României nu are nici un proiect legat de digitalizarea colecţiilor ieşite de sub incidenţa legii drepturilor de autor.
Colecţia bibliotecii britanice are la bază muzica tradiţională şi înregistrări din toate zonele lumii făcute de muzicieni britanici care au lucrat pe teren, variind de la piese rare de folclor pe cale de dispariţie până la muzicieni din orchestra regală din Uganda, ale căror tradiţii s-au pierdut în momentul în care regele a fost exilat în 1966. „Acestea sunt înregistrări care nu se mai găsesc în altă parte. Suntem transportaţi peste tot în lume, atât din punct de vedere spaţial, cât şi temporal, prin locuri, culturi şi popoare diferite”, a declarat pentru BBC curatoarea poriectului, Janet Topp Fargion.
Cea mai veche înregistrare din colecţie datează din 1898, cele mai multe piese provenind din „podurile, beciurile şi spaţiile de depozitare ale vechilor colecţionari de muzica rară şi ale producătorilor de radio pasionaţi de munca lor”, aşa cum explică Fargion. Arhiva de sunete a British Library este una dintre cele mai consistente din lume, având peste 200.000 de înregistrări pe bandă şi peste un million de discuri.
Nici un plan pentru trecerea în formate digitale a culturii române
Pentru a pune în context anvergu