O echipă românească participă la o competiţie pentru care Google pune la bătaie 30 de milioane de dolari. Participanţii trebuie să trimită pe Lună un obiect capabil să parcurgă 500 de metri pe suprafaţa selenară şi să trimită imagini către Pământ. Sursa: Dan Arsenie
"S-au înscris echipe din Marea Britanie, Germania, Italia şi multe state dezvoltate ale lumii. Totuşi, suntem printre favoriţi", a spus preşedintele Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), Dumitru Popescu. Echipa sa îşi propune să trimită, în 2012, prima rachetă românească spre Lună, care va fi purtată în primii 14.000 de metri ai traseului de cel mai mare balon solar lansat vreodată în lume.
Până la lansarea de peste trei ani, românii au programat o serie de teste, care va culmina cu cel de la luna viitoare, când întregul sistem va fi testat deasupra Mării Negre. Ziua nu a putut fi stabilită, deoarece echipa trebuie să aştepte condiţii meteo propice lansării.
FOTOGRAFII DE LA TESTE
Racheta de probă Helen va avea drept misiune un zbor suborbital. Astfel, vor fi testate sistemul de propulsie, balonul solar, desprinderea de acesta, funcţionarea în condiţii speciale a camerelor video şi alte detalii tehnice. În timpul probelor din octombrie, traficul aerian şi naval peste/în unele zone ale Mării Negre va fi restricţionat.
Primele teste, în 2004
Testele părţii de propulsie au fost efectuate, cu suces, încă din 2004 de ARCA, organizaţie non-profit, cu finanţare privată. Motorul folosit este primul din lume alcătuit din materiale compozite şi reutilizabil. "Este şi prima rachetă ecologică, combustibilul folosit fiind apa oxigenată. Desigur, nu este cea pe care o găsim în farmacii, ci una cu o concentraţie mult mai mare, de circa 70%", spune preşedintele ARCA.
Un alt superlativ este legat de balonul s