La şedinţa de mâine a Consiliului Superior al Magistraturii vor fi discutate un număr de 58 de cereri de pensionare şi două demisii. Cele mai multe cereri provin de la instanţa supremă, 11 magistraţi, printre care şi preşedintele instanţei supreme, cerând să fie pensionaţi. Sursa: Codrin Prisecaru
De asemenea, 13 judecători şi procurori de la Curţii de Apel şi parchete de pe lângă acestea au formulat cerere de eliberare din funcţie prin pensionare, iar celelalte cereri sunt însă formulate de magistraţii de la tribunale şi judecătorii şi de la parchete de pe lângă acestea.
1000 de posturi vacante
De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii august au fost înregistrate la Consiliul Superior al Magistraturii 251 de cereri de pensionare formulate de judecători şi 181 - de procurori şi asta în condiţiile în care în sistemul judiciar sunt aproximativ de 1.000 de posturi vacante. În cursul anului trecut s-au pensionat 159 de judecători şi 113 de procurori, aceste cifre fiind cu mult depăşite până la mijlocul anului în curs.
Pensia calculată cu o formulă specială
Pensiile magistraţilor se calculează după un algoritm propriu. Astfel judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură se pot pensiona şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80 la suta din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionarii. Pentru fiecare an care depăşeste vechimea în magistratură la cuantumul pensiei se adaugă câte 1 la sută din baza de calcul fără a o putea depăşi.
CITIŢI ŞI:
Magistraţii, "obligaţi să dea statul în judecată"
Magistraţii, marii câştigători ai legii unice de salarizare
Predoiu comunică