Cel de-al doilea volum din „Vraciul. Profesorul Wilczur“ se va distribui mâine, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. Ambele romane ale lui Tadeusz Dolega Mostowicz, scrise la distanţă de un an, pornesc de la unul dintre „motoarele“ care au pus în mişcare imaginaţia multor scriitori şi regizori: amnezia. Un reputat chirurg îşi pierde memoria după ce, cu puţină vreme în urmă, rămăsese fără fiică şi soţie, care l-au părăsit. Călătorind dintr-o aşezare în alta, se stabileşte la o moară, ca ucenic, doar pentru a-şi relua, treptat şi intuitiv, meseria.
Cum în satele obişnuite echipamentele medicale erau doar o fantomă a tehnicii care nu atinsese niciodată viaţa de zi cu zi, profesorul Wilczur se trezeşte într-o situaţie ce îi pune inventivitatea la încercare. Pentru următorii 20 de ani, fostul medic se va transforma în vraci, înlocuind multe dintre soluţiile de cabinet cu leacuri băbeşti distilate în sute de ani de istorie.
Familia amnezicilor
Motivul amneziei a servit, de-a lungul istoriei literaturii şi cinematografiei, drept trambulină pentru multe intrigi. Regăsindu-se în faţa unei memorii oarbe şi surde, protagonistul se vede nevoit să găsească o a doua cale pentru toate lucrurile considerate nu demult banale. Ecranizat în 1982 de către regizorul Jerzy Hoffman, „Vraciul“ face parte dintr-o numeroasă familie a intrigilor declanşate de amnezie.
În 1942, pe marile ecrane americane se proiecta „Random Harvest“, pelicula lui Mervyn LeRoy inspirată de romanul omonim al lui James Hilton. John Smith, eroul romanului, îşi pierde memoria în timpul Primului Război Mondial, îndrăgostindu-se de o actriţă alături de care îşi reconstruieşte viaţa.
Doar pentru a o lua de la capăt, fiindcă Smith îşi va pierde din nou memoria, revenind la amintirile celui de dinainte. Trei ani mai târziu, Hitchcoc