Proiectul „Prietenii mei de acasă“ este lansat astăzi de Asociaţia Psihologilor şi Psihopedagogilor din Constanţa, iar beneficiarii sunt 150 de minori ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate din Cumpăna şi Ovidiu. Timp de un an, ei vor fi duşi la spectacole, în excursii şi în sânul unor familii întregite. Nevoia unui loc de muncă şi a unor venituri care să îi ajute să treacă peste greutăţile financiare i-a făcut pe mulţi constănţeni şi nu numai să ia drumul străinătăţii. Copiii lor au rămas acasă în grija bunicilor, a unui singur părinte sau a unui tutore.
Pentru a-i ajuta să depăşească mai uşor peste problemele care apar în lipsa părinţilor, Asociaţia Psihologilor şi Psihopedagogilor din Constanţa demarează astăzi un proiectul „Prietenii mei de acasa“ în localităţile Ovidiu şi Cumpăna. Finanţarea în valoare de 25.000 de dolari este asigurată de Fundaţia Soros România.
Bunăvoinţă şi atenţie
„Oraşul Constanţa este monitorizat mai bine de autorităţi precum Direcţia pentru Protecţia Copilului aşa că am ales o localitate urbană şi una rurală unde sunt copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate“, a declarat psihologul Marieta Căescu.
Proiectul se va derula pe o perioadă de un an, iar beneficiari sunt 150 de copii care se află în grija tutorilor, dar se vor purta discuţii şi cu profesorii care se confruntă cu acest fenomen la clase pentru a ştii cum să abordeze astfel de probleme. Un număr de 10 voluntari vor lucra în cadrul proiectului iar aceştia sunt studenţi la psihologie, dar în cea mai mare parte specialişti care s-au arătat dornici să se implice în acrodarea unui ajutor.
Vor mai fi selectate şi familii voluntare întregite care le vor putea oferi copiilor cel puţin temporar câteva zile de linişte şi îngrijire. Copiii vor fi duşi la spectacole, în excursii la sfârşit de săptămână