Susţinerea financiară de către stat a producţiei de carne de porc şi pasăre, ouă, sfeclă de zahăr, orez, in, cânepă, soia sau tutun, dar şi subvenţionarea motorinei pentru lucrări agricole vor înceta din 2010, potrivit Ministerul Agriculturii.
Ajutoarele de stat se vor acorda şi după data de 1 ianuarie 2010, numai că forma acestora va fi diferită. Decizia a fost luată în contextul în care Ministerul Agriculturii a depus eforturi pentru a acorda, în continuare, schemele de sprijin, dar Comisia Europeană a respins propunerile României", informează un comunicat al ministerului transmis miercuri Mediafax.
Potrivit sursei citate, au avut deja loc discuţii cu producătorii agricoli şi experţii CE şi au fost elaborate unele proiecte legislative care se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2010.
Printre măsurile de sprijin din sectorul vegetal şi zootehnic care nu respectă regulile comunitare ale ajutorului de stat şi care vor înceta începând cu anul 2010 se numără susţinerea producţiei la culturile de sfeclă de zahăr, orez, in şi cânepă pentru fibră, culturile de soia şi tutun, subvenţionarea motorinei pentru lucrări agricole şi sprijinul acordat pentru legumele produse în serele încălzite.
Vor înceta, de asemenea, subvenţionarea producţiei de cartofi de sămânţă şi material săditor pomicol şi viticol, susţinerea producţiilor de carne de porc şi pasare şi a producţiei de ouă de consum.
Totuşi, unele ajutoare de stat existente vor putea fi continuate şi după anul 2010, cu unele modificări.
Este vorba despre acordarea de despăgubiri în caz de calamităţi naturale, asigurarea culturilor şi şeptelului, acordarea de despăgubiri pentru animalele tăiate sau ucise, afectate de boli, şi despre conducerea registrelor genealogice, toate acestea urmând să continue sub formă de finanţare servicii.
Agricultorii vor beneficia, în schimb, de ajutoare lega