Medicul este managerul Serviciului de Ambulanţă Cluj şi a salvat până acum sute de vieţi, în urma accidentelor sau în cazuri în care e nevoie de intervenţie rapidă. S-a născut în Cluj-Napoca şi a avut o viaţă foarte palpitantă, mai ales în perioada studenţiei. Horia Simu a iubit viaţa de cămin, deşi nu a locuit într-unul. Acum coordonează 390 de oameni pregătiţi să intervină în orice moment, pentru a salva vieţi ori a acorda primul ajutor.
Vroia să se facă tractorist
Viaţa managerului Serviciului de Ambulanţă al judeţului e „inedită” în prezent, după cum spune chiar medicul, însă în trecut gândurile pe care le avea şi lucrurile care i s-au întâmplat dau şi mai multă culoare poveştii vieţii sale. „Îmi amintesc că în vremea în care eram pe clasa I vroiam să mă fac tractorist. Era perioada comunistă şi la asta mă gândeam, să mă fac tractorist să ar ogoarele patriei”, spune Simu zâmbind.
Vremurile s-au schimbat, a crescut şi a ajuns la facultate, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, terminând cu brio anii în care a învăţat medicina de urgenţă. Între timp, doctorul a lucrat la o firmă de asamblat calculatoare. „Cel mai frumos era noaptea în cămin, unde duceam calculatoarele şi le asamblam”, a mai spus medicul.
Experienţele nu s-au oprit aici. „În facultate am lucrat şi ca ghid turistic, timp de patru ani. M-a ajutat foarte mult, m-am adaptat în ce priveşte felul de a fi al oamenilor”, ne-a mai povestit Horia Simu.
„Nu te poţi obişnui cu moartea”
Serviciul pe ambulanţă nu constă în apăsatul pedalei, trecerea prin intersecţii cu viteză ori urcatul pacientului în maşină. Horia Simu a lucrat atât pe ambulanţă cât şi pe maşinile din dotarea SMURD, luând parte la zeci de intervenţii în judeţ. Cele mai „grele” sunt accidentele, dar mai ales cazurile în c