Şefa Asociaţiei Bibliotecarilor din Roman a îndrumat nouă generaţii spre lectură. În 34 de ani de activitate a avut ocazia să-şi fidelizeze cititorii pentru cartea de calitate.
Cornelia Jora s-a născut într-o familie de dascăli şi a fost înconjurată mereu de cărţi. „Tatăl meu era profesor de istorie şi director la Şcoala din Trifeşti, iar mama învăţătoare. M-am născut într-o locuinţă din interiorul şcolii şi am trăit toată viaţa într-o şcoală, cu excepţia anilor de studiu din Bucureşti“, spune bibliotecara.
De copil a avut la dispoziţie două biblioteci generoase: cea de acasă, îmbogăţită mereu de părinţi şi cea a bunicului, pe atunci preot în satul Butnăreşti. „Bunicul a transformat o cameră în bibliotecă. Simt şi acum mirosul cărţilor şi atmosfera din acea cameră, unde am citit operele complete ale lui Mihail Sadoveanu“, povesteşte cu nostalgie doamna Jora.
După ce a terminat Colegiul Naţional „Roman-Vodă“, doamna Cornelia şi-a îndreptat paşii spre Capitală, unde a absolvit Institutul de Biblioteconomie. Plimbându-se prin Bucureşti, a văzut într-o zi un anunţ al Zinei Dumitrescu şi s-a hotărât să participe la preselecţia pe care o organiza faimoasa creatoare de modă. „Am fost aleasă pentru a fi manechin, dar părinţii mei nu au fost de acord, de aceea am ales lumea cărţilor“.
Putea să rămână la Biblioteca Centrală din Bucureşti, dar dorul de părinţi şi viaţa zgomotoasă au determinat-o să renunţe la tumultul Capitalei. Când a revenit în judeţ, era singurul bibliotecar calificat şi i s-a oferit un post la Colegiul Naţional „Roman-Vodă“. De asemenea, a fost numită şefa Cercului Bibliotecarilor din Judeţul Neamţ.
O viaţă de om dedicată cărţilor
La Colegiul Naţional „Roman-Vodă“ a avut ocazia să lucreze cu foşti profesori de mare calibru, precum A. M. Ciobanu şi Alexandru Cojocaru, oameni care au dona