Ce se intampla cand ii pui la aceeasi masa pe Daniel Daianu, Valentin Lazea, Dacian Ciolos, Bogdan Dragoi, Radu Ghetea, oamenii de afaceri si analistii bancari, pentru a discuta despre fondurile europene? Previzibil, controverse. Dar si o serie de idei valoroase si punctul pe i pus cu hotarare pe numeroase probleme, punctuale sau generale, ale sistemului. Vestea proasta este ca, desi toata lumea - poate, mai putin secretarul de stat responsabil - pare sa fie nemultumita de ce se intampla, foarte probabil, nu se va schimba nimic.
La o dezbatere organizata de Grupul de Dialog Social si Revista 22, persoane cheie din zonele relevante care au legatura cu gestionarea si absorbtia fondurilor europene au discutat mai bine de doua ore, in mare parte in contradictoriu, problemele sistemului.
Intreprinzatorii vs. birocratie si banci
Desigur, intreprinzatorii, reprezentati cu succes de Cristian Pirvan (AOAR) s-au plans in primul rand de lipsa de cooperare a bancilor, in furnizarea de credite pentru cofinantarea proiectelor. De asemenea s-au plans de incompetenta autoritatilor locale si de faptul ca proiecte de zeci de milioane de euro sunt la mana unor consilieri sau primari.
Bancile, pe de alta parte, mai exact reprezentanta CEC - Mirela Iosu - se plang ca pentru proiectele care vin la finantare nu exista garantii suficiente. "Regulamentele europene exclud aducerea in garantie a proiectului". Iata un prim blocaj.
Apoi, consultantii s-au plans ca din cauza intarzierilor din lungul sir de proceduri ale autoritatilor, multi beneficiari care au semnat contractele vor sa renunte. Si un alt aspect: ca autoritatile intarzie platile peste termenul asumat prin contract.
Pe de alta parte, Radu Ghetea, presedintele CEC, a povestit experientele neplacute cu anumiti beneficiari care au deturnat fondurile primite. Pentru a il